Αυγ15

Απολογισμός Πανελληνίων Εξετάσεων 2013

Συγγραφέας // Φροντιστήριο Σύγχρονο Κατηγορίες // Παιδεία Ετικέτες // Κ_Ε_Ε_, Πανελλαδικές Εξετάσεις, Υπ_ Παιδείας

Οι πανελλήνιες εξετάσεις έφτασαν και φέτος στο τέλος τους, η αυλαία μπορεί να έπεσε, ωστόσο ο απόηχος τους παραμένει. Τα πράγματα θα ήταν πολύ ωραία εάν όλα πήγαιναν καλά, δυστυχώς όμως γι΄ άλλη μια χρονιά τις εντυπώσεις «έκλεψε» όχι η παράσταση των πανελληνίων αλλά οι συντελεστές της, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας και η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.). Τελικά ο απόηχος αυτών των εξετάσεων είναι τόσο για γέλια όσο και για κλάματα, αυτοί βέβαια που θα κλάψουν δυστυχώς δεν είναι άλλοι από τις 100.000 περίπου μαθητές που εξεταστήκαν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των εξετάσεων φρόντισε να έρθει σε σύγκρουση με τους καθηγητές των δημόσιων σχολείων για τα ωράρια, με απότοκο η κατάσταση να εκτραχυνθεί και να υπάρξει κίνδυνος να μην γίνουν στην ώρα τους οι εξετάσεις. Βέβαια το δημοκρατικό μας κράτος, το οποίο σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου και του εργαζομένου με μια κίνηση «ματ» φρόντισε να επιστρατεύσει το προσωπικό και να λύσει μ’ αυτό τον τρόπο το πρόβλημα. Η επιστράτευση, έγινε με πρόσχημα την προστασία των μαθητών που προετοιμαζόντουσαν για τις εξετάσεις και δεν θα έπρεπε να πειραχθεί η ψυχολογία τους με πιθανή απεργία. Εδώ λοιπόν διερωτάται κανείς, για ποιο λόγο το Υπουργείο από μόνο του άνοιξε το παραπάνω θέμα λίγο πριν τις εξετάσεις και δεν περίμενε να ολοκληρωθούν και μετά; Δεν σκέφθηκε η ηγεσία του νωρίτερα το ενδεχόμενο ασυμφωνίας με τους καθηγητές και την ψυχολογία των μαθητών αν η κατάσταση εκτραχυνόταν όπερ και εγένετο;
Το παραπάνω βέβαια γεγονός, θα αποτελούσε κακή ανάμνηση αν οι εξετάσεις πραγματοποιούνταν ομαλά. Την Παρασκευή 17 Μαΐου, όλοι γονείς, καθηγητές, φροντιστές περιμέναμε με άγχος τα θέματα από τον περσινό φόβο όπου το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, είχε μετατρέψει την ψυχολογία των παιδιών σε εφιάλτη για τις επόμενες ημέρες. Τα χαμόγελα όταν είδαμε τα θέματα ήταν απερίγραπτα, θεωρήσαμε ότι φέτος η Κ.Ε.Ε. σεβάστηκε τον αγώνα των παιδιών και επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία μετατράπηκε όμως σε πλήρη απαισιοδοξία την Δευτέρα 20 Μαΐου, όταν ήρθαν τα θέματα των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας. Η Κ.Ε.Ε. προφανώς αγνοώντας, το Π.Δ. 60/2006 (και τις τροποποιήσεις του) για διαβαθμισμένα θέματα, θέματα στο πλαίσιο οδηγιών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τους στόχους και σκοπούς της διδασκαλίας του μαθήματος και το γεγονός ότι αυτό απευθύνεται σε μαθητές και των τριών κατευθύνσεων, προχώρησε σε θεματοδότηση μαθηματικού διαγωνισμού και όχι πανελληνίων εξετάσεων. Όλοι μίλησαν για μια «σφαγή» του συνόλου των υποψηφίων όμοια με την Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Τότε βέβαια η Κ.Ε.Ε. προχώρησε μετά από δύο μέρες περίπου σε μια ανεκδιήγητη κίνηση για την βαθμολόγηση των γραπτών, με την οποία αφενός καταστρατηγείται το πλαίσιο εξέτασης και αφετέρου υπάρχουν μαθητές που έχουν αδικηθεί παράφορα.

Παρά το ντόρο που δημιουργήθηκε η Κ.Ε.Ε. συνέχισε το έργο της οδηγώντας τους υποψηφίους της θετικό - τεχνολογικής κατεύθυνσης στον όλεθρο και χτυπώντας ωστόσο βάναυσα τον θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων και το αδιάβλητο του χαρακτήρα τους. Κανείς, δεν μπορεί να αμελήσει τις καταγγελίες για την φυσική κατεύθυνσης και την δυσκολία των θεμάτων. Εδώ λοιπόν εγείρονται τα ερωτήματα:
~ ποια είναι λοιπόν αυτή η Κ.Ε.Ε. που δεν ανακοινώνονται τα ονόματα των μελών της;
~ με ποια κριτήρια επιλέγονται για μια τόση σημαντική θέση που κρίνει το μέλλον τόσων υποψηφίων;
~ γιατί δεν υπάρχει διαύγεια;
~ στις επιτροπές γιατί δεν συμμετέχουν καθηγητές που τώρα υπηρετούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και γνωρίζουν πολύ καλά τους στόχους διδασκαλίας των μαθημάτων και την δυσκολία που αυτά πρέπει να έχουν; δηλαδή την ορθή και εντός πραγματικότητας διαβάθμιση των θεμάτων.

Μετά και τα παραπάνω το Υπουργείο Παιδείας αρκέστηκε σε μια σύντομη δήλωση του υφυπουργού παιδείας κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου μιας και το θέμα των πανελλαδικών τέθηκε στη Βουλή από τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη με αφορμή το σάλο που προκλήθηκε με το μάθημα της Φυσικής, αλλά και το λάθος στα Μαθηματικά των Εσπερινών Λυκείων, ότι "Εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων ο υπουργός ή ο υφυπουργός Παιδείας δεν τοποθετείται ποτέ για ζητήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων". Οι εξετάσεις λοιπόν τελείωσαν, μήπως κ. Υπουργέ ήρθε η ώρα να απαντήσετε για την φετινή πορεία των εξετάσεων;

Φτάνοντας τώρα στα μαθηματικά κατεύθυνσης, η Κ.Ε.Ε. ζωγράφισε εκ νέου, μιας και τα θέματα ήταν βατά για …. Μαθηματικούς, συγνώμη μαθητές θέλαμε να γράψουμε. Θα νομίζει κανείς ότι η Κ.Ε.Ε. φέτος έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε και οι άριστοι και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές να μην γράψουν. Ε.. ναι λοιπόν … το καταφέρατε! Επίσης, καταφέρατε να στρέψετε μεγαλύτερο όγκο μαθητών προς την θεωρητική κατεύθυνση, μιας και με τα φετινά θέματα ένας μαθητής άριστος και όχι μαθηματική διάνοια δεν έγραφε. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, με την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων θεώρησε χρήσιμο να προβεί σε συνοπτικό απολογισμό της διαδικασίας:

α. Τα θέματα που επελέγησαν σε όλα τα μαθήματα ήταν σαφώς εντός της ύλης και επιστημονικά έγκυρα.

Εδώ σας ρωτάμε είστε σίγουροι; Αλλά απάντηση δεν θα λάβουμε!

β. Σε όλα τα μαθήματα, τα θέματα ήταν σαφώς διαβαθμισμένα, κλιμακούμενης δυσκολίας.

Επαναλαμβάνουμε το παραπάνω ερώτημα είστε σίγουροι; Αλλά απάντηση δεν θα λάβουμε! Ήδη έχετε εκτεθεί με τα αναγραφόμενα .

γ. Διευκρινίζεται για άλλη μία φορά ότι οι υποψήφιοι διαγωνίζονται κυρίως για τις θέσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και όχι για τους απόλυτους βαθμούς.

Αυτό λέμε και εμείς, αλλά μήπως θα έπρεπε να γίνει επί ίσοις όροις; Δεν σας δίνει κανένας το δικαίωμα να καταστρέφετε τα όνειρα χιλιάδων παιδιών!

δ. Καταβλήθηκε προσπάθεια να ζητηθεί από τους υποψηφίους να χρησιμοποιήσουν τη συνδυαστική τους σκέψη και την κριτική τους ικανότητα, στοιχεία, άλλωστε, που αναπτύσσονται στα σχολεία μας με την καθοδήγηση των καθηγητών μας.

Ποια συνδυαστική σκέψη και κριτική ικανότητα; ποια σχολεία; … αυτά των ελλείψεων τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό; Ποιους καθηγητές … τους επιστρατευμένους ή τους άνεργους;

ε. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται σε όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με καλόπιστη κριτική και εποικοδομητικές προτάσεις βοήθησαν και βοηθούν κατά τη διάρκεια της βαθμολόγησης.

Επιτέλους και κάτι που είπατε και δεν επιδέχεται αντίλογο!
Το μόνο που καταφέρατε φέτος είναι, να αποτρέψετε τους αδύναμους ή μέτριους μαθητές για την πρόσβαση τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!!! Δεν πειράζει βέβαια αφού στην νέα Ελλάδα που χτίζετε, θέλετε φτηνό ανειδίκευτο προσωπικό, άνευ παιδείας και κρίσης!!!

Πλέον, τις βαθμολογίες τους περιμένουν περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου. Αμέσως μετά θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Το θέμα Β3 στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης φαίνεται πως θα "εξαφανίσει" τους αριστούχους από το συγκεκριμένο μάθημα, ενώ όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχειά "αγκάθι" των φετινών πανελλαδικών αποτελεί και η Φυσική Κατεύθυνσης. Σύμφωνα με έμπειρους καθηγητές τα δυο αυτά μαθήματα αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο η μείωση των θέσεων σε συνδυασμό με τις χειρότερες επιδόσεις σε Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, Αρχαία και Λογοτεχνία (ενώ στα άλλα μαθήματα οι υποψήφιοι έγραψαν όπως και πέρυσι) αναμένεται να προσδώσει μια μικρή ανοδική τάση στις βάσεις.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το γεγονός ότι Βιολογία και Χημεία δυσκόλεψαν λίγο περισσότερο του υποψηφίους δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια μικρή οριακή πτώση τις βάσεις. Αν πάντως υπάρξει τελικά μείωση των θέσεων στις ιατρικές σχολές δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και μια μικρή άνοδος. 

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο έχουν καταγραφεί  χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ελαφρώς χαμηλότερες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων στα ΑΕΙ οι βάσεις όλων των σχολών αναμένεται να κινηθούν πτωτικά.

Σίγουρο πάντως θεωρείται το γεγονός ότι λόγω της μείωσης των θέσεων στα ΤΕΙ η εισαγωγή σε αυτά θα ανέβει σημαντικά, ειδικά για τα τμήματα της περιφέρειας, στα οποία πέρυσι η "πόρτα" της εισόδου άνοιγε και με βαθμό κάτω από 4.

Εκτόξευση των βάσεων, πάντως αναμένεται στις στρατιωτικές σχολές λόγω της περικοπής κατά 30% του αριθμού των εισακτέων. Την ίδια ώρα με αγωνία αναμένουν όλοι οι υποψήφιοι την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων, που υπολογίζεται να είναι κοντά στις 76.000. Ο αριθμός των νέων φοιτητών θα γίνει γνωστός τις επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των Προεδρικών Διαταγμάτων του σχεδίου "Αθηνά", που θα καθορίσει ακριβώς τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Κλείνοντας λοιπόν αυτόν τον απολογισμό το μόνο που μας έρχεται στο νου είναι τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη :    


Σχετικά με τον συγγραφέα...

Δουλγέρης Χρυσοβαλάντης

~ Φιλόλογος και υπεύθυνος σπουδών του Φροντιστηρίου Σύγχρονο.
~ Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και ειδικότερα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Ιστορία.
~ Συγγραφέας εκπαιδευτικών εγχειριδίων για την Α-Β-Γ  Τάξη του γενικού Λυκείου.
~ Μεγάλη διδακτική εμπειρία μέσω της συνεργασίας με τα μεγαλύτερα Φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών.
~ Πιστοποιημένος σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού από την C.G.T.
Ψαρρής Αθανάσιος

Ψαρρής Αθανάσιος

~ Πτυχιούχος του Middlessex University London U.K. και ειδικότερα στον τομέα του Arts in Economics.
~ Μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του Science in International Economics and Trade του London Metropolitan University U.K.
~ Εργάστηκε επί σειρά ετών στην μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ως Οικονομικός – Διοικητικός Προϊστάμενος και παράλληλα δίδασκε Φροντιστηριακά.
~ Πιστοποιημένος σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού από την C.G.T.

Σχόλια (0)

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο. Προαιρετική σύνδεση παρακάτω.