Ιουλ20

Πανελλαδικές Εξετάσεις «Βάσανο ή Λύτρωση»

Συγγραφέας // Φροντιστήριο Σύγχρονο Κατηγορίες // Παιδεία Ετικέτες // Πανελλαδικές Εξετάσεις

Κάθε χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και συγχρόνως να απαντήσουμε στο ερώτημα, για τον «βασανιστικό ή λυτρωτικό» χαρακτήρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Η αλήθεια πάντως αυτού του ερωτήματος βρίσκεται κάπου στην μέση. Οι εξετάσεις, γραπτές ή προφορικές σε όποια βαθμίδα και αν αναφέρονται πάντοτε αποτελούν φορτίο βαρύ για τους μαθητές και τους φοιτητές, διότι συνήθως, συμπίπτουν με χρονικές περιόδους όπου το μυαλό είτε φτερουγίζει ανέμελα μέσα στην θάλασσα των επιθυμιών και της προσμονής είτε λησμονεί της στιγμές που έχουν περάσει.

Όλα αυτά βέβαια, εμπεριέχουν μια δόση αλήθειας αλλά και ψεύδους ταυτόχρονα, διότι εάν κάποιος ήταν καθ΄ όλη την διάρκεια της σχολικής του χρονιάς προσηλωμένος στον «Ιερό του στόχο», δηλαδή την πρόσβαση του σε μια σχολή την οποία ο ίδιος ο υποψήφιος επιθυμεί διακαώς, ήταν οργανωτικός και μελετηρός, τότε οι εξετάσεις για αυτόν αποτελούν την απολυτήρια δύναμη που θα τον «Λυτρώσει», μιας και μπροστά του ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο για την ζωή του, που είναι τα φοιτητικά χρόνια, η πρώτη θεωρητική πάντοτε αυτονομία και ανεξαρτησία του από τους γονείς .
Για όσους όμως, η σχολική χρονιά πέρασε ανέμελα, τώρα συνήθως ξεκινά ο δικός τους Γολγοθάς μιας και έχουν να αντιμετωπίσουν την ύλη μιας ολόκληρης χρονιάς, το άγχος των επερχόμενων εξετάσεων μιας και ο σοφός λαός μας έλεγε ότι έσπειρες θα θερίσεις, την αγωνία των γονιών οι οποίοι πάντοτε με βάση την επιθυμία τους να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που ίσως δεν κατάφεραν οι ίδιοι ή να τα γλιτώσουν από την δική τους εργασία, γίνονται καταπιεστικοί, τους καθηγητές τους οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή ελπίζουν στην αφύπνιση των μαθητών τους ασκώντας πίεση, τότε όλοι αυτοί οι μαθητές θεωρούν τις πανελλαδικές εξετάσεις βασανιστήριο.

Τά ἀγαθά κόποις κτῶνται έλεγαν οι αρχαίοι έλληνες και βέβαια δεν είχαν άδικο, διότι η συνεχής προσπάθεια είναι αυτή που οδηγεί στην επιτυχία και τελικά μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο μύθος των πανελλήνιων εξετάσεων δεν είναι τίποτα άλλο από μεθοδικότητα και προσπάθεια επομένως δεν τίθεται θέμα λύτρωσης ή βασανισμού.

Σχετικά με τον συγγραφέα...

Δουλγέρης Χρυσοβαλάντης

~ Φιλόλογος και υπεύθυνος σπουδών του Φροντιστηρίου Σύγχρονο.
~ Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και ειδικότερα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Ιστορία.
~ Συγγραφέας εκπαιδευτικών εγχειριδίων για την Α-Β-Γ  Τάξη του γενικού Λυκείου.
~ Μεγάλη διδακτική εμπειρία μέσω της συνεργασίας με τα μεγαλύτερα Φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών.
~ Πιστοποιημένος σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού από την C.G.T.

Σχόλια (1)

  • Φροντιστήριο Σύγχρονο

    20 Ιουλίου 2013 στις 17:06 |

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο. Προαιρετική σύνδεση παρακάτω.