Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται σε λίγες ημέρες να ανακοινώσει τις αλλαγές στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά». Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. σ΄ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Μπορεί το 2012 να μας αποχαιρέτισε με μια πικρή γεύση σ΄ όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας συμπεριλαμβανομένης και της παιδείας, όπου δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημαντική έλλειψη χρημάτων στους δήμους που είχε ως αντίκτυπο την μη εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, τον μικρό αριθμό διορισμών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είχε και εξακολουθεί βεβαίως να έχει αντίκτυπο στα κενά του διδακτικού προσωπικού των σχολείων πέραν του γεγονότος ότι έγιναν και συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία κ.τ.λ., έτσι και το 2013 ξεκινάει με χειρότερους οιωνούς για την παιδεία.
Η «Αθηνά» λοιπόν, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στην παιδεία, διότι με την εφαρμογή της η τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας θα γίνει φτωχότερη. Μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι αράδες υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες για τον ακριβό αριθμό των τμημάτων που θα λείπουν από το φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων. Αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η περικοπή των τμημάτων θα αγγίξει το 30% ενώ σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας γίνεται λόγος για περικοπή περίπου του 18 % των τμημάτων. Δεν πρέπει βέβαια εδώ να αμελήσουμε και την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ότι τα τμήματα που θα υπάρχουν φέτος στο μηχανογραφικό θα είναι λιγότερα κατά 150, αλλά δεν θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.
Όλα τα παραπάνω εν ολίγοις τι σημαίνουν. Μπορεί το αρχικό σχέδιο να ανέφερε την περικοπή των 150 τμημάτων, αλλά αυτό πρακτικά δεν είναι εφικτό διότι δεν είναι εύκολο να διαγραφούν ή έστω να συγχωνευτούν τμήματα τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό σπουδαστών οι οποίοι θα πρέπει εν μια νυκτί να αναγκαστούν για μετακόμιση σε άλλη πόλη εν μέσω των σπουδών τους. Επομένως, το σενάριο που εξετάζεται να περικοπούν 90 περίπου τμήματα είναι πιο εφικτό, καθώς επίσης και το γεγονός ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και ορισμένη μεταβατική περίοδος μέχρι την οριστική παύση των τμημάτων. Βέβαια, αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια διαφόρων τοπικών παραγόντων που ασκούν πιέσεις σε βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη να μην καταργηθούν τα τμήματα των περιοχών τους, παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών καθηγητών και καθηγητών Τ.Ε.Ι. συμφωνούν στο «συμμάζεμα» των σχολών, τονίζοντας ότι αρκετά τμήματα δεν πληρούν είτε τα επιστημονικά κριτήρια είτε δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι. υπογραμμίζουν ότι οι επικείμενες συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να γίνουν με τη λογική βραχύχρονα και πρόχειρα αλλά σταδιακά και με σύνεση, γι αυτό το λόγο και η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρία Ρεπούση, σε σχετική δήλωση της ανέφερε «Ακόμη δεν υπάρχει τελικό σχέδιο διότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Υποψήφιοι Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι. 2013
Η μείωση των τμημάτων θα οδηγήσει και σε δραστικό περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. για τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Το γεγονός αυτό είναι απότοκο πολλών παραγόντων και σ΄ αυτό το συμπέρασμα μπορεί κάποιος εύκολα να οδηγηθεί εάν αναλογιστεί την επαναφορά της βάσης του 10, την συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων, το γεγονός ότι οι αστυνομικές σχολές για δύο έτη δεν θα πάρουν υποψηφίους ενώ τέλος στις στρατιωτικές σχολές θα εισαχθούν 30% λιγότεροι υποψήφιοι επομένως, η παραπάνω δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι δεν θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων φαντάζει απίθανη.
Σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα στον τύπο, υπολογίζεται ότι ο φετινός αριθμός των εισακτέων δεν θα κατορθώσει να ξεπεράσει τις 75.000 σε σχέση με πέρυσι που ο αντίστοιχος αριθμός άγγιζε σχεδόν τις 80.000. Όλα αυτά τα γεγονότα οδηγούν τους υποψηφίους με μαθηματική ακρίβεια σ΄ ένα μηχανογραφικό δελτίο με αρκετά λιγότερες σχολές και βέβαια λιγότερους εισακτέους, γεγονός που θα αυξήσει αρκετά τον ανταγωνισμό όχι μόνο για της παραδοσιακά υψηλές σχολές αλλά σχεδόν για όλες τις σχολές.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι θα εκλείψει και το φαινόμενο μαθητές να εισάγονται σε Πανεπιστημιακές και Τεχνολογικές σχολές, με μόρια που αγγίζουν τις 6.000 -7.000. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τέτοιων σχολών αποτελούν για τα Α.Ε.Ι., το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας που κινήθηκε στα 6.580 -9.507 μόρια (μαζί με την βαθμολογία του ειδικού μαθήματος) και για τα Τ.Ε.Ι. το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης Μεσολογγίου που κινήθηκε στα 6.444 μόρια, στις περσινές εισαγωγικές εξετάσεις.
Η πηγή των πληροφοριών προέρχεται από άρθρα του αγγελιοφόρου και του έθνους .